Από 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και 1 Απριλίου 2022 γίνεται μια έκθεση τεκμηρίων για την τελευταία Κρητική Επανάσταση του 1897 στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στην οδό Παπαρηγοπούλου 5-7 στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

Τα γεγονότα της Επανάστασης, όπως σημειώνεται στο λεύκωμα της έκθεσης, έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα στον Ευρωπαϊκό τύπο των χωρών που ως προστάτιδες Δυνάμεις (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ιταλία, Γερμανία, και Αυστροουγγαρία) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Κρητικής Ιστορίας.

Οι μεγάλες Δυνάμεις είχαν, η κάθε μια από αυτές στην πολιτική τους την πρόσδεση της Κρήτης στο άρμα τους και η πολιτική αυτή τις οδήγησε στην επέμβαση τους στα γεγονότα της Κρητικής Επανάστασης του 1897 και την κοινή δράση τους σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους του Ανατολικού ζητήματος και της αποσύνθεσης του Οθωμανικού κράτους.

Η έκθεση που αποτελείται από τεκμήρια, κυρίως φωτογραφικά του Ευρωπαϊκού τύπου διοργανώθηκε και επιμελήθηκε από την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη απόγονο της ηρωικής Σελινιώτικης οικογένειας του Κωνσταντίνου Κριάρη και όλα τα εκθέματα της έκθεσης είναι από την ιδιωτική της συλλογή.

Όποιος μπορέσει να επισκεφθεί την έκθεση, σίγουρα θα εκπλαγεί από το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που θα διαπιστώσει ότι εκφράζεται μέσα από τα παρατιθέμενα στην έκθεση τεκμήρια για την τελευταία Κρητική Επανάσταση του 1897 και σίγουρα θα ανακαλέσει στη μνήμη του τη ρήση του μεγάλου τραγικού μας ποιητή Ευριπίδη «Όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν».

Το ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ, συνιστά στα μέλη και τους φίλους του να επισκεφθούν την έκθεση και συγχαίρει την συνεπαρχιώτισσά μας καθηγήτρια κυρία Ισμήνη Κριάρη που όπως και οι πρόγονοί της ζει με το Κρητικό πέλαγος στα μάτια της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κρητών Σελίνου Αττικής
<<H Έλυρος>>